Език & Валута:
BG / BGN
Език
Валута
 • USD
 • EUR
 • BGN
0
Език & Валута:
BG / BGN
Език
Валута
 • USD
 • EUR
 • BGN
 •    
Вижте всички статии

Какво представлява енергията и как я добиваме?

Какво представлява енергията и как я добиваме?

Възобновяеми източници на енергия

Използваме енергията ежедневно и под различни форми, най-често във вид на топлина, светлина, електричество, за механично извършване на работа. Тя ни е нужна както в бита, така и в промишлеността. Всъщност енергията е едно от наистина важните за човека неща, въпреки че се сещаме рядко за нея, най-вече когато си плащаме сметките в края на месеца. Но как я добиваме и откъде всъщност я взимаме?

 

Разбира се, първата ни позната енергия, това е нашата собствена мускулна енергия. Добиваме я чрез преобразуване на веществата, с които се храним. Енергията е навсякъде около и в нас, тя никога не се губи, а нашата задача е да я уловим и преобразуваме по правилния начин в полезна за нас работа.

 

Първите източници на енергия, които сме съумели да използваме са вятърът и водата. Техният потенциал ни е познат от незапомнени времена. Това са двата най-древни източника на енергия за човечеството. Те са евтини, чисти и възобновими. Водните колела са осигурявали енергията за задействането на прости механизми, а силата на вятъра се е използвала широко във ветроходството. Днес използваме тези енергийни източници, като сме открили начини да произвеждаме електричество от тяхна все повече места по света се изграждат високотехнологични ВЕЦ-ве – водни и вятърни електроцентрали.

 

Освен вятърът и водата, възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) са Слънцето – можем да използваме енергията от неговите лъчи, като я преобразуваме в електричество и топлина, и земните недра – от които добиваме геотермална енергия.

 

Друг древен енергиен източник е огънят - той се е използвал за топлина и светлина още през каменната епоха. Използвали сме дървесината за гориво от праисторически времена, а днес изсичането на горите в световен мащаб е огромен проблем и редица организации се борят за решаването му. Решението е едно – да се засаждат дървета и да се залесява, а не просто безразборно и незаконно да се сече. Разбира се, всички би трябвало да знаем, че дърветата произвеждат така необходимия за живота ни кислород, затова и не си живял, ако не си засадил поне едно дърво в живота си!

 

Отдавна сме открили, че в земните недра има запаси от вещества, които съхраняват натрупана енергия. Човекът е бил запознат със свойството на въглищата да горят от далечни векове, но те се превръщат във важен енергиен източник едва през XVIIIв. - по време на Индустриалната революция, когато са изобретени много и различни машини използващи енергията на парата. Именно тогава човекът масово започва да използва за производство на енергия различните горими суровини - въглища, петрол и природен газ.

 

При тяхното изгаряне се отделя не само голямо количество енергия, но също така и вредният за околната среда и здравето ни въглероден диоксид. Той се натрупва в атмосферата и води до т.нар. парников ефект. Този ефект от своя страна води до глобално затопляне и опасни промени в климата. Освен това горимите енергийни източници са невъзобновими.

 

Използваме огромно количество енергия всеки ден – измислили сме милиони машини и устройства, които се нуждаят от електричество или друг вид енергия. За тяхното производство е употребено голямо количество енергия, след това те са били транспортирани, отново ползвайки енергия, за да стигнат до нашия дом или предприятие, където „започват“ жизнения си цикъл, отново употребявайки енергия. Енергията не се губи, тя се преобразува. При всяко производство се отделя топлина, отпадна топлина, тя се отделя в околната среда и когато се натрупа в атмосферата, предизвиква климатични аномалии. В същото време топлинната енергия е една от най-скъпите и най-нужни в световен мащаб. Колко е глупаво да я изхвърляме в атмосферата, съсипвайки планетата си, вместо да я уловим и използваме. За щастие, през последните години, хората все повече се замислят за това, създадени са различни закони и директиви, които задължават производителите да внедрят модерни машини, които да улавят отпадната топлина и да я използват впоследствие.

 

Едно е сигурно – търсенето на енергия ще продължи да расте, населението на Земята се увеличава всяка година и все повече хора ще имат нужда от нея. Затова е изключително важно да я пестим и да търсим нови начини да я добиваме от по-качествени и по-чисти енергийни източници. Всеки един от нас, колкото и незначителен да се чувства в този кръговрат на енергии, е всъщност важна брънка от него. Наш дълг е да обичаме и съхраняваме красивата си планета за децата и внуците си. Тя е нашия единствен и удивителен дом в необятния Космос и само от нас зависи дали ще продължи да съществува такава, каквото я познаваме – гостоприемна. А за да бъде такава, тя има нужда само от едно нещо –  баланс. 

Планетата Земя

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
 • Bucky
  Gee wiilklers, that\'s such a great post! http://wpxslubqyh.com [url=http://mlccyeywwmv.com]mlccyeywwmv[/url] [link=http://wnrhate.com]wnrhate[/link]
  Отговори ›
 • Debrah
  That\'s a <a href=\"http://gryfqtpsv.com\">weh-ltlought-out</a> answer to a challenging question
  Отговори ›
 • Linx
  This <a href=\"http://edtddrvxar.com\">artclie</a> is a home run, pure and simple!
  Отговори ›
 • Joan
  Good website! I truly love how it is simple on my eyes and the data are well written. I&#8217;m wondering how I could be notified when a new post has been made. I&;v#1728e subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day!
  Отговори ›
 • Zabrina
  Jag fick fundera ett tag, men så var det där med min ros som farit för mycket i höjden, som gör att jag måste vrida nacken ur led för att se den...Man får verkligen se uppåt...Ha det brn!sälHaAnnA
  Отговори ›
«1»