Здравейте!

Електронният магазин на Пестим енергия временно не работи. За повече информация, пишете ни на info@pestimenergia.bg .

Филтри

КАТЕГОРИИ

 

Ефективно отопление на промишлени сгради

Дата: 27 Окт 2016

В по-голямата си част производствените сгради в България представляват огромни халета без изолация или с големи витрини и високи тавани. Отоплението на промишлени помещения е трудно осъществимо, скъпо, и енергоемко. Затова то е важна част от финансовата независимост на предприятията.

Заради огромния обем въздух в сградата, конвективното отопление не винаги е ефективен вариант. Освен това топлият въздух се издига нагоре и ще остане в подпокривното пространство на помещението, докато долу при работниците и машините, ще остане студено.

Най-доброто решение на този проблем е да се използва лъчисто или инфрачервено отопление. Главното предимство в този случай е, че инфрачервената топлина позволява да бъде насочвана и да се ползва за зоново отопление. По този начин с 1-2kW можем да затоплим 10-15кв.м. Отоплителният уред може да бъде насочен към работни места или машини.

Съществуват много модели промишлени инфрачервени нагреватели. Главното, по което се различават е мощността и съответно квадратурата, която могат да огреят.

По-малките нагреватели се монтират на стена или стойка непосредствено до работното място.  В зависимост от условията на средата, моделите имат различни характеристики, които ги правят устойчиви в агресивна среда. В по-голямата си част нагревателите имат ниво на защита IP65, което означава, че са устойчиви на прах и влага, дори и на директно заливане с вода, могат да работят и на открито, при наличие на дъжда, сняг или вятър. По-специализираните модели включват взривозащитени нагреватели, за монтаж на бензиностанции, например.

Промишлено отопление

Инфрачервените отоплители започват да топлят веднага след включването им. Нагревателният им елемент представлява кварцова лампа с нажежаема жичка, която след включването свети с оранжева или червена светлина. Уредите са произведени без стъклено покритие, което увеличава ефективността им с 15%. Така работят и уредите Low Glare, като те се различават с това, че светлината им е почти незабележима, снабдени са с дистанционно управление и имат няколко степени.

Оптималната температура на работната среда е от голямо значение за ефективното производство. 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари
Върни До Горе