Език & Валута:
BG / BGN
Език
Валута
 • USD
 • EUR
 • BGN
0
Език & Валута:
BG / BGN
Език
Валута
 • USD
 • EUR
 • BGN
 •    
Вижте всички статии

30 прости неща, които можеш да започнеш да правиш през 2017, за да спасиш планетата.

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Не е задължително да дариш тонове пари или да се присъединиш към организация за опазване на природата, за да защитиш планетата от вредните емисии. Има и някои наистина лесни методи, които можеш да започнеш да правиш веднага, за да спасиш красивя ни общ дом.  

 1. Замени всички крушки в къщата си с компактни флуоресцентни.

Ако всяко домакинство замени крушките си с енергийноефективни, намалянето на емисиите ще е равно на свалянето от пътя на почти милион коли. Ако не ви харесва бялата светлина от крушките, помислете да ги сложите на места, на които не стоите дълго време – мазета, коридори, бани.

 1. Изключвай компютъра си през нощта.  

Ако човек изключи лаптопа, компютъра или устройството, вместо да го оставя на stand by, това би му спестило 40W/h всеки ден.

 1. Спирай водата, докато си миеш зъбите.

Вероятно и преди сте чували това, но дали го спазвате? Този метод може да спести до около 20 литра вода всеки ден.

 1. Принтирай двустранно.

Всяка година офисите и канцелариите изхвърлят милиони тонове хартия. Има лесен метод тези загуби да се намалят на половина, принтирайте двустранно.

 1. Не използвай сушилня.

Прострете прането и оставете свежия въздух да си свърши работата.

 1. Купувай памперси избирателно или избери такива за многократна употреба.

Данните сочат, че родителите употребяват около 8000 пампераса, докато детето се приучи да ходи до тоалетна. Хвърлете поглед на материалите, от които са направени памперсите и изберете такива, които замърсяват по-малко.

 1. Веднъж седмично си организирай вегетариански ден.

Бъди вегетарианец веднъж седмично. Не само че ще помогнеш за по-чиста планета, но и ще помогнеш на тялото си да бъде по-здраво. За да се произведе само килограм месо са необходими стотици литри вода.

 1. Пускай пералнята на по-ниска температура.

Това ще спести много енергия.

 1. Използвай по-малко тоалетна хартия и салфетки.

Човек използва около 6 салфетки на ден или 2200 на година. Само си представете какво количество употребява цялото население на Земята.

 1. Рециклирай стъклото.

Рециклираното стъкло намалява вредните емисии с  20% и употребата на вода с 50%. За нерециклираното стъкло са нужни милиони години, за да се разгради напълно в природата.

 1. Рециклирай вестници и списания.

Това може да спести повече от половин милион дървета на седмица, точно така – на седмица!

 1. Използвай алтернатива на опаковачната хартия.

Време е да впрегнеш въображението си – можеш да използваш стари карти, детските ти произведения на изкуството, дреха или дори вестник. Ще помогнеш на околната среда, а подаръците ти ще бъдат нестандартни и уникални.

 1. Не използвай бутилирана вода.

Почти 90% от използваните пластмасови бутилки не се рециклират. Те остават в околната среда и им отнема стотици години да се разградят. Помисли за закупуване на воден филтър за дома си. Това със сигурност ще ти спести пари, ще помогне за доброто ти здраве и ще има огромно значение за чистотата на природата.

 1. Редуцирай ваните, които взимаш.

Взимай душ, вместо вана. Така ще употребиш почти два пъти по-малко вода и ще спестиш доста енергия за затопляне на вода. Ако поставиш слънчева система за БГВ, ще можеш да взимаш дълги вани през лятото, без това да се отрази на околната среда.

 1. Не изплаквай чиниите преди да ги сложиш в миялната.

Обикновено преди да ползваме миялната изплакваме съдовете обилно с вода. Помисли отново преди да го направиш, можеш да спестиш десетки литри на зареждане, като просто отстраниш остатъците от храна с мокра гъба.

 1. Взимай душ с партньора си.

Това също би могло да спести много вода, а освен това е и приятно.

 1. Като цяло се постарай да взимаш бърз душ.

Дори две минути по-къс душ ще спестят литри вода всяка седмица.

 1. Посади дърво!

Това е си е направо задължително, ако те е грижа за бъдещето на планетата. Всяко дърво произвежда кислород за три човешки живота, за да постигне пълния си потенциал обаче, то трябва да расте десетки години. Скоростта, с която изсичаме горите на планетата е ужасяващо бърза. Нужно е да помогнем на природата да възстанови баланса си.

 1. Използвай автопилота в колата си.

Платил си допълнително за тази екстра. Възползвай се от нея – това ще ти помогне да намалиш консумацията на гориво с до 15%.

 1. Втората употреба не означава нещо лошо.

Много често в магазините за вещи втора ръка могат да се намерят почти нови неща.

 1. Купувай храна от локални производители.

Чудесна идея е да подкрепиш производители на хранителни продукти в твоя регион. Не само, че ще подпомогнеш местната икономика, но и ще спестиш литрите горива използвани при транспортирането на хранителните продукти.

 1. Купи си термочаша за многократна употреба вместо да използваш хартиена или пластмасова.

Любима чаша със собствена идентичност със сигурност ще направи пиенето на кафе по-приятно и ще го запази топло по-дълго време. В същото време ще направиш едно добро на планетата.

 1. Изключи лампите.

Ако ще напускаш помещението за повече от 10 минути, изгасяй светлините.  Ще спестиш енергия и пари.

 1. Рециклирай старите си мобилни телефони.

Всяка година хиляди телефони биват изхвърляни на боклука. Те съдържат токсични материали, които се просмукват в почвата, попадат в подпочвените води и в целия воден цикъл на планетата. Добра идея е да потърсим фирма, която рециклира такива материали и да им предадем старите си непотребни устройства.

 1. Използвай кибрит вместо запалка.

Пластмасовите запалки попадат в околната среда, след като газта им свърши. Там те се разграждат изключително бавно, замърсявайки почвата.

 1. Пази непотребните си вещи.

Почисти гардероба и шкафовете си и раздай непотребните си вещи на благотворителни организации.

 1. Лети използвайки електронен билет.

Това е начин да пътуваш без да имаш нужда от хартиен билет и ще спести много хартия.

 1. Отърви се от найлоновите торбички.

Те не се разграждат и замърсяват много природата и най-вече крайморските зони и океаните. Платнена торбичка е страхотна алтернатива.

 1. Използвай презареждащи се батерии.

Всяка година милиарди батерии биват изхвърляни в околната среда. Те съдържат тежки метали, които са опасни zа човешкото здраве. Тези вещества попадат в подпочвените ни води и дори във водопреносните системи на градовете.

 1. Сподели знанията си.

Крайно време е хората да осъзнаят, че влияят на околната среда и климата на планетата с действията си. Всеки трябва да знае, че може да допринесе за по-чист свят. Сподели твоето мнение с всеки, който би те изслушал.

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари