Език & Валута:
BG / BGN
Език
Валута
 • USD
 • EUR
 • BGN
0
Език & Валута:
BG / BGN
Език
Валута
 • USD
 • EUR
 • BGN
 •    
Вижте всички статии

Незрящ човек и неговият най-добър приятел инвалид засаждат над 10 000 дървета в Китай

Незрящ човек и неговият най-добър приятел инвалид засаждат над 10 000 дървета в Китай

Това не се случва често, но от време на време прочитаме някоя история за хора, които преодоляват всички трудности в името на това да помагат на другите и това напълно променя светогледа ни. Историята на Жиа Хаксиа и Жиа Уенки е точно такава.

Хаксиа и Уенки са двама 53-годишни мъже от Китай, които са били изправени пред големи предизвикателства в живота си. Хаксиа е роден с катаракта на едното си око, а през 2000г. при трудова злополука губи зрението на здравото си око. Уенки трагивно загубил и двете си ръце, когато бил само на три и живее с тази двойна ампутация досега.

Въпреки физическите недъзи, Хакси и Уенки са твърдо решени да живеят своят живот пълноценно. Тези двама най-добри приятели си помоагат един на друг ежедневно и когато са заедно няма сила, която може да ги спре.

През последните 10 години, плод на тяхното невероятно приятелство стават над 10 000 дръвчета. 

 

„Аз съм неговите ръце, той е моите очи“ – казва Хаксиа, „Ние сме добри партньори.“

 

Засаждане на дърво

 

Двамата се срещат през 2001г, когато се опитват да си намерят работа, въпреки техните увреждания. 

 

 

Силната им воля не им позволява да се откажат да се борят и те измислят план да садят дървета и да успяват да се изхранват с това. 

 

 

Засаждайки дървета, те биха могли да са полезни за обществото, както и да гарантират по-добро бъдеще за другите. С тази идея в ума, те успяват да договорят с правителството обработването на три акра земя. 

 

 

Хаксиа и Уенки стават всяка сутрин в 7:00 часа и тръгват да засаждат дървета. Когато стигнат до забързаната река, те трябва да преминат от другата страна. Уенки пренася Хаксиа до отсрещния бряг.

 

 

Парите са кът, но двамата са твърдо решени да залесят земята си. Когато става невъзможно да купуват нови фиданки, те използват резници от по-стари дървета, за да посадят новия живот. 

 

 

Когато идва време да се събират резници, Уенки внимателно насочва Хаксиа, за да ги открие. 

 

 

Работата изисква усилен труд, а плодовете не винаги са очевидни. Но растежът на малките фиданки сантиметър по сантиметър е достатъчно, за да донесе на двамата приятели радост и спокойствие. 

 

 

„Ние ставаме свидетели на нашия труд малко по малко, така плодовете са му са по-сладки, защото чрез него успяваме да намерим мир в сърцата си“, разказва Уенки.

 

 

Междувременно броят на хората, научили историята на Уенки и Хаксиа, които искат да им помогнат расте. Един благодетел е предложил да плати операцията на Хаксиа за възстановяване на зрението му. Друг е дарил сума към пенсиите им, за да гарантира, че те винаги ще имат покрив над главите си, както и достатъчно храна.

Не е ли невероятно как едно добро деяние, носи лавинообразно след себе си и други? Вземете пример от тези невероятни приятели и помогнете на света да стане по-добър днес. 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
 • Peerless
  Wait, I cannot fathom it being so <a href=\"http://yoqhkzb.com\">stawrghtforaird.</a>
  Отговори ›
 • Jermajesty
  The <a href=\"http://pfcfrfdix.com\">hosteny</a> of your posting is there for all to see
  Отговори ›
 • Latesha
  Haha, shouldn\'t you be charging for that kind of knwelodge?! http://dvojbrss.com [url=http://liudyypvkc.com]liudyypvkc[/url] [link=http://ijbjblbqy.com]ijbjblbqy[/link]
  Отговори ›
 • Rain
  Thanks alot - your answer solved all my problems after several days stuigglrng http://zgntjzkokb.com [url=http://yhkovtswu.com]yhkovtswu[/url] [link=http://tyiwpthzkvv.com]tyiwpthzkvv[/link]
  Отговори ›
«1»