Език & Валута:
BG / BGN
Език
Валута
  • USD
  • EUR
  • BGN
0
Език & Валута:
BG / BGN
Език
Валута
  • USD
  • EUR
  • BGN
  •    
Вижте всички статии

Изпарителни климатици (адиабатни охладители) - технологията зад ефективното охлаждане

Изпарителни климатици (адиабатни охладители) - технологията зад ефективното охлаждане

Откритието, че при изпарението си, водата отнема топлина от въздуха – охлажда го, е направено отдавна. В знойните нощи в Аризона в началото на XXв. хората често спели на външни легла на верандите си. Те простирали напоени с вода чаршафи и одеала в близост до леглото си, като при движението на нощния въздух с изпарението на водата се усещал хладен приятен бриз.

Днес този принцип на действие, в малко по-подобрен вариант, се използва в изпарителните климатици. Те осигуряват охлаждане на цена по-ниска с до 75% в сравнение с обикновен климатик. При тяхната работа няма отделяне на вредни газове, отпадният продукт е водната пара, т.е. вода, те представляват екологична алтернатива на обикновените климатици, като съдействат за опазването на околната среда.

Изпарителният климатик работи като комбинира един естествен процес – изпарението на водата, с надеждна система за преместване на въздуха. Пресният външен въздух е засмукан и избутан до напоените с вода тампони, където се охлажда чрез изпаряване и след това може да бъде използван в климатичната система на всяка сграда или къща. При използването на изпарителните климатици за вътрешно охлаждане, трябва да се има предвид един техен недостатък – при изпарението на водата се отделя влага. Изпарителните климатици работят чудесно и ефективно навън, в сух и горещ климат. Колкото влажността на околния въздух е по-ниска, толкова по-интензивно изпарение постига машината. Затова е важно при употреба на такъв тип система вътре в дома, да се избере такава, в която е предвидено автоматично извеждане на влагата. Повече за охлаждането с изпарителен климатик в помещения можете да прочетете ТУК.

Повечето охладителни климатици работят като добавят водна мъгла във въздуха и я духат наоколо. Те могат да работят чудесно навън, когато въздухът е сух. С увеличаване на влажността обаче, способността им да охлаждат значително намалява. Казано по-просто климатиците произвеждащи водна мъгла, не са проектирани да работят в условия на водна мъгла.

Това е и причината обикновените климатици да са толкова по-популярни, въпреки че изразходват около 4 пъти повече енергия. Те могат да работят независимо от влажността на въздуха, дори и във влажни дни.

Разбира се това не означава, че не можем да се възползваме от потенциала на изпарителния процес. Изпарителният климатик ще работи чудесно и ако отворим прозорците, въпреки схващането ни, че климатизираното помещение, трябва да стои затворено. В този смисъл използването на изпарително охлаждане е и много по-здравословно, диша се йонизиран въздух, без рециркулация. 

 

Как е проектиран да работи изпарителният климатик?

По същество всеки изпарителен охладител представлява един голям вентилатор, пред който са поставени големи, напоени с вода подложки. Вентилаторът засмуква външен топъл въздух, който преминавайки през напоените подложки се охлажда и може да бъде използван в климатичната или вентилационна система на сградата.

Подложките могат да бъдат изработени от разллични материали – дървени стърготини, пресована хартия и други абсорбиращи вода материали. Тези подложки могат да бъдат намерени като консуматив и закупени отделно.

Малки маркучи разпределят равномерно водата в горната част на подложките. Водата се просмуква в тях и, благодарение на гравитацията, се процежда през тях в долната част на охладителя. Една малка помпа за рециркулация засмуква и изпраща обратно водата до върха на подложките.

Тъй като част от тази вода подтоянно се губи заради изпаряването, поплавък следи за нейното ниво в резервоара и при необходимост добавя вода. При нормални условия един изпарителен климатик може да използва между 3 и 15 литра вода на ден, в зависимост от мощността. Различните модели обикновено са оборудване с достатъчно голям резервоар, ако наблизо няма постоянен водоизточник.

Малките модели могат да бъдат инсталирани в близост до отворен прозорец, за да засмукват постоянно сух и горещ въздух. По-големите модели могат да бъдат инсталирани към съществуващата система от въздуховоди. Портативните модели са удобни и ефективни при употреба навън или в големи халета. 

Нормално климатичната инсталация е затворена система – тя засмуква външен въздух, като в последствие го използва отново и отново чрез рециркулация. В тзои случай, за да функционира правилно системата е необходимо всички врати и прозорци да бъдат затворени. За изпарителното охлаждане, обаче, е нужен постоянно външен въздух. За да функционира правилно тази система е нужно да оставим охладеният въздух да избяга през отворените врати и прозорци. С отварянето на точно определени врати и прозорци, пътят на охладеният въздух може да бъде насочван и използван там, където е необходимо.

 

Защо изпаряването понижаваа температурата?

охлаждане чрез изпаряване

Процесът на изпарение се случва около нас през цялото време. Нашите тела, например, се потят в горещото време, чрез изпарението на потта от тялото ни, неговата темшература спада и ние се охлаждаме.

Всеки път, когато сухият въздух, преминава край вода, част от водата бива абсорбирана от него. Ето защо чувстваме охлаждащия ефект от естественото изпаряване край водни басейни – реки, езера, водопади, морета и океани. Колкото по-сух и горещ е въздуха, който преминава в близост до водата, толкова по-голямо количество вода ще абсорбира и изпари. Това се случва, поради разликата в температурата и налягането на въздуха и водата, при изравняването на тези разлика се получава изпарение. Течните водни молекули се превръщат в пара в сухия въздух, процес, който изразходва енергия за да промени състоянието на водата. Топлината се придвижва от топлите молекули на въздуха, към студените молекули на водата. В резултат въздухът се охлажда. Този процес продължава дотогава, докато въздухът се насити с водни пари, след което изпарението спира.

Поради тази причина при ползването на система за охлаждане чрез изпаряване в сградите е съобразно да се използва система, в която е предвидено извеждането на получената пара от изпарението като отпаден продукт. 

 

Къде използването на такъв тип охладители е добро решение?

 

Охладителният климатик е много удачно решение за охлаждане на големи площи навън – на двора, в заведения, ресторанти, край басейни, детски площадки, гаражи, производствени халета, ферми за животни, събития навън като сватби и фестивали. 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари