Език & Валута:
BG / BGN
Език
Валута
 • USD
 • EUR
 • BGN
0
Език & Валута:
BG / BGN
Език
Валута
 • USD
 • EUR
 • BGN
 •    
Вижте всички статии

Можем ли да климатизираме помещения ефективно с помощта на изпарителен климатик

Можем ли да климатизираме помещения ефективно с помощта на изпарителен климатик

Охлаждането посредством изпарение е познато отдавна, то има много предимства - икономично е, здравословно е, щади околната среда. Изпарението е естествен природен процес - всеки път, когато сухият въздух, преминава край вода, част от водата бива абсорбирана от него. Ето защо чувстваме охлаждащия ефект от естественото изпаряване край водни басейни – реки, езера, водопади, морета и океани. Колкото по-сух и горещ е въздуха, който преминава в близост до водата, толкова по-голямо количество вода ще абсорбира и изпари. Благодарение на променящото се съзнание на хората в посока към енергийната ефективност, напоследък изпарителните климатици започват да добиват все по-голяма популярност. Изпарителният климатик работи като комбинира един естествен процес – изпарението на водата, с надеждна система за преместване на въздуха. Пресният външен въздух е засмукан и избутан до напоените с вода тампони, където се охлажда чрез изпаряване и след това може да бъде използван в климатичната система на всяка сграда или къща. Изпарителните климатици работят чудесно и ефективно навън, в сух и горещ климат. Колкото влажността на околния въздух е по-ниска, толкова по-интензивно изпарение постига машината.

Защо изпарителните климатици не се ползват масово, след като са толкова ефективни?

Изпарителните климатици наистина имат много предимства, при употреба навън или в големи халета те са много ефективни и въпреки това все още не се използват масово за охлаждане на помещения или цели сгради, защо това е така? Техният основен недостатък е, че тяхната работа зависи от температурата и влажността на външния въздух. При масово използваните климатични системи, климатикът засмуква външен въздух, охлажда го и после този въздух рециркулира в помещението. В този случай, за да функционира правилно системата е необходимо всички врати и прозорци да бъдат затворени. При работата на изпарителния климатик течните водни молекули се превръщат в пара. Топлината се придвижва от топлите молекули на въздуха, към студените молекули на водата. В резултат въздухът се охлажда. Този процес продължава дотогава, докато въздухът се насити с водни пари, след което изпарението спира.

Можем да решим този проблем по два начина:

 1. След като искаме да използваме такъв тип охладител за едно или няколко помещения, трябва да свикнем с мисълта, че при работата му е нужно да имаме поне един отворен прозорец. С отварянето на точно определени врати и прозорци, пътят на охладения въздух може да бъде насочван и използван там, където е необходимо. Да, може и да е трудно да свикнем с мисълта за климатизирано помещение с отворени прозорци и то след като десетилетия наред сме чели по витрините на магазините „Помещението е климатизирано, моля затваряйте вратата!“. Но ако се замислим, ще стигнем до извода, че наред с по-голямата си енергийна ефективност, използването на такъв тип система е и много по-здравословно – дишаме освежен йонизиран външен въздух, в който няма предпоставки за разпространение на прах и микроби.
 2. В случаите, когато искаме охлаждането да е атоматизирано за цялата сграда и то без да е нужно да следим всички отворени врати и прозорци, можем да се възползваме от новостите в тази сфера. Американската компания Кулерадо е разработила нов вид система за охлаждане чрез изпарение, която решава проблема с отделянето на влага, по прост и гениален начин едновременно. Техният изпарителен климатик засмуква горещ външен въздух, отвежда го до напоените с вода тампони, за да го охлади, като резултат се получава студен въздух и влага, тази влага бива извеждана като отпаден продукт, а студеният въздух може да бъде отведен до желаното помещение директно или посредством въздуховод. По този влажността на въздуха в помещението остава непроменена и всъщност се решава основният проблем при този тип охлаждане.

Как работи климатичната система Кулерадо - ВИДЕО

 

Колкото е по-горещо навън, толкова е по-ефективна системата. Системите Кулерадо са иновативни и ефективни, могат да охладят огромни обеми с малка консумация на енергия. Те не използват вредни химикали като фреон, които вредят на природата, при работата си. Иновативният метод на охлаждане ги прави подходящи за употреба и на места, където използването на обикновена климатична система е трудно или невъзможно. Устройствата могат лесно да се интегрират към съществуваща вентилационна система. Могат да се ползват, както самостоятелно, така и каскадно. Кулерадо предлагат огромен обем пресен охладен въздух, без да добавят влага към него. Тази технология предлага лесно и удобно, с ниски разходи да се климатизират цели жилищни сгради, фитнеси, фабрики и цехове с голямо тополоотдаване, молове, метростанции, складове и логистични центрове, кино и театрални салони и др. 

 

За въпроси относно системите Кулерадо можете да направите запитване към нашия екип!

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари