Филтри

КАТЕГОРИИ

 

Пестим енергия участва с лектори в проект по "Интелигентна енергия за Европа"

Дата: 08 Юли 2010

Пасивни сгради

 

Пестим енергия участва с лектори в обучение на млади предприемачи и студенти в Сливен. То се осъществи в рамките на проекта „SUNFLOWER” с участието на общини и институти от различни европейски страни, сред които община Сливен и Технически университет София – филиал Сливен. Проектът е финансиран от Европейската комисия в рамките на програмата „Интелигентна енергия за Европа”.


Програмата имаше за цел да насърчи, разпространи и покаже добрите практики за възобновяеми източници на енергия (ВЕИ), които имат принос за устойчиво местно развитие. Първият етап се проведе в град Мора, Португалия. На втория етап, който се проведе е Сливен, участваха 29 млади представители на бизнеса, както и студенти от Португалия, Англия, Ирландия, Франция, Чехия, България, Испания и Италия. Организирани бяха редица лекции и посещения на различни ВЕИ централи в България. Участниците посетиха индустриален обект с когенераторен модул, фотоволтаична централа на EVN в село Блатец, фотоволтаична централа на испански инвеститор в село Ботево и ВЕЦ в село Елина - построена през 1911 г. и оборудвана от Сименс.


Пестим енергия допринесе за обучението с две лекции на тема „Пасивни сгради и енергоефективни съоръжения”, изнесени от Елица Нанева и Мирослава Нанева. Бяха засегнати въпроси като характеристики на пасивните къщи, соларни системи и техни различни приложения, вентилационни системи с рекуператори на топлина, икономии постигнати при използването на ВЕИ и енергоспестяващи съоръжения в цял квартал и др. Отзивът на участниците беше много положителен, тъй като бяха обсъдени редица нововъведения в бранша.


Партньори на община Сливен в проекта „SUNFLOWER” са Община Мора, Португалия; Научен и Технологичен парк - Енвипарк, Торино – Италия; Технологичен парк Билбао – Испания; Техническо училище за индустриални системи EIGSI – Франция; Природен парк Норт Йорк Муурс, Обединено кралство; Технически институт, Лисабон – Португалия; Община Килкис - Гърция и Хелти Ситис, Чехия.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари
Върни До Горе