Филтри

КАТЕГОРИИ

 

Пестим енергия в досег с ВЕИ технологиите в Португалия

Дата: 02 Мар 2010

От Елица Нанева

През март 2007 година, Европейският Съвет постави пред страните от Европейския съюз амбициозни цели за постигане  -

  1. намаляване на емисиите парникови газове с 20%;
  2. подобряване на енергийната ефективност с 20%;
  3. увеличаване на дела на ВЕИ до 20%.

 

Срок за изпълнение - до 2020 година .

 

На всички ни е ясно, че за постигането на тези цели е необходимо да се направи много от всички нас. Но целта – една по-чиста планета, си заслужава.  

Обучението за ВЕИ „SUNFLOWER” е продукт на европейското сътрудничество, финансиран от Европейската Комисия, в рамките на програмата „Интелигентна енергия за Европа”. „SUNFLOWER” проектът има за цел да насърчи, разпространи и покаже добрите практики за ВЕИ, които имат принос за устойчиво местно развитие, както и да спомогне ВЕИ индустрията да стане привлекателна за бизнеса.

В края на м.февруари 2010 г. в гр.Мора, Португалия, бяха поканени млади представители на бизнеса, както и студенти от различни европейски страни, които имат интерес към развитието на такъв тип предприятия. Присъстваха представители от 7 европейски държави – Италия, Франция, Испания, Англия, Чехия, България, Португалия. Между тях имаше архитекти, инженери, банкови служители, както и студенти. За наше огромно удовлетворение, между тях бяхме и ние – четирима млади граждани на Сливен. Всички бяхме много ентусиазирани. Последвалите дни бяха наистина впечатляващи. Разисквахме много интересни идеи. Не можахме да подминем  в коментариите си и факта, че ВЕИ проектите, които разгледахме, са осъществени с изключителната подкрепа на португалското правителство.

 

Пристигайки в Лисабон, след едночасово лутане на летището, открихме Антонио Мартинс, координатор на групата, работник в лабораторията за фотоволтаици „Лоджика” в гр.Мора. В малък общински бус изчакахме да кацнат самолетите на останалите участници в обучението. След като всички се събрахме, потеглихме към Мора. Пътувахме три часа,, запознавайки се с другите участници.

На следващия ден обучението започна с приветствие от кмета на гр.Мора -  г-н Жозе Пос Де Мина. Семинарът продължи с двудневна лекция на тема „Нуждата от бизнес-план”, изнесена от Мария Басилио и Фернандо Тейшейра, преподаватели в Политехническия институт в гр.Бежа, най-големия град в областта Алкева.

 

веи пестим енергия

 

На следващия ден потеглихме с автобус към язовир Алкева, за да посетим ВЕЦ „Алкева”. Шосето преминаваше през красиви градини с маслинови дръвчета. Неслучайно тази област се слави с много хубав зехтин. След 20-тина минути пред нас се откри величествена гледка към огромен язовир. Пътят минаваше по стената му, а от другата страна, ниско долу, се виждаха електрическите стълбове на ВЕЦ-а. Виждахме и реката и изригващите от язовирната стена два огромни потока вода. Гледката бе невероятна. Усетихме мощта на природата и силата на човешкия гений, въплатени в едно.

 

водна електроцентрала водна електроцентрала

 

Слязохме до централата с автобуса. Поканиха ни да разгледаме съоръженията. Обясниха ни, че се произвеждат 250MW/h (т.е. около 5 пъти повече отколкото ТЕЦ Сливен). Научихме, че инвестираната в направата на ВЕЦ-а сума е около 90 млн. евро.

 

пестим енергия пестим енергия

 

Следващата презентация беше на тема „Хидроенергия”, изнесена от Хелена Рамос, преподавател в Техническия Университет в Лисабон.

Едно от най-интересните посещения беше в завод за фотоволтаици близо до гр.Мора, където наблюдавахме целия производствен процес – от  сглобяването на отделните модули, поставянето им в рамки, инсталирането на електронните елементи, замерванията ...

 

фотоволтаични модули фотоволтаични модули

 

Посетихме и лабораторията за сертифициране на фотоволтаици, която се намира в непосредствена близост до завода. Показани ни бяха методите за изследване на устойчивостта на модулите на големи температурни разлики и работата им при различна атмосферни условия.

 

Слънчевата електроцентрала в Amereleja - една от най-големите в Европа

Целият следващ ден прекарахме в конферентната зала на слънчевата електроцентрала Мора, в близост до селцето Amereleja. Капацитетът на централата  е 46MW/p.  Това е една от най-големите централи от такъв тип. Построена е в един от най-слънчевите региони в Европа. Сигурно от значение е и фактът, че районът доскоро е бил един от най-бедните. Цялата инвестиция е на стойност 261 млн.евро. Фотоволтаичните модули, които  са 262 080 на брой, са с годишен капацитет  93 GW. Централата спестява 89 383 тона вредни емисии.  Разположена е на 250 ха площ.

 

пестим енергия концентрирана слънчева енергия

 

Разходихме се с автобуса из огромната площ с монтирани фотоволтаични модули. Направи ни впечатление, че повечето къщи са оборудвани с фотоволтаици, както и самото училище. Явно направата на централата е имала добър икономически ефект върху малкото селце. Един от проектантите сподели с нас, че тъй като температурите в района са много високи през летните месеци, се планира изграждането на голям басейн, използването на който ще бъде безплатно за жителите.

По-късно в конферентната зала ни бяха изнесени изключително интересни лекции за вятърната и слънчевата енергия, съответно от Ана Естанкейра, Национална лаборатория по Енергия и Геология и Антонио Жойсе, от същата лаборатория.

 

пестим енергия пестим енергия

 

През последния ден от програмата изслушахме лекция за използването на биомаса за получаване на енергия, изнесена от Сузана Собрал от Регионалната Агенция по Енергийна Ефективност.

Върнахме се в България, получили отговор на много от вълнуващите ни въпроси и с нови питания, на които да търсим отговорите тепърва...

 

Галерия

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари
Върни До Горе