Филтри

КАТЕГОРИИ

 

99 начина да ПЕСТИМ ЕНЕРГИЯ у дома

Дата: 21 Окт 2016

През зимния сезон:

 1. Най-ефективната стъпка към пестенето на енергия вкъщи е поставянето на топлоизолация и осигуряването на термостабилност на помещенията. Използвайте всяка възможност да изолирате стените, пода и тавана. Имайте предвид, че всяка стотинка вложена в изолация се възвръща многократно във вид на спестена енергия.
 2. Поставете многокамерен стъклопакет.
 3. Уплътнете добре входната врата и при нужда поставете втора пред нея.
 4. Поправете счупените стъкла (ако има такива) и износените уплътнения на вратите и прозорците.
 5. Студеният въздух е най-големият враг на отоплението. Открийте всички места откъдето той може да се промъкне и ги пригответе за зимата. Например пространствата под вратите, различните отвори за поддръжка в стените, отдушници, контакти, камината и др.
 6. Проветрявайте с широко отворени прозорци, но за по-кратко време, вместо да оставяте притворен прозорец през целия ден. Така ще избегнете изстиването на стените.
 7. Обикновено през зимата въздухът у дома е по-сух. Сухият въздух се усеща по-студен от влажния, а и е вреден за здравето. Поддържането на подходяща влажност води до по-добър комфорт и е по-ефективно.
 8. Дръжте външните врати - такива на гаражи, входни врати и др., затворени.
 9. Използвайте парата от къпането и готвеното, за да овлажните въздуха и да го накарате да се загрее по-лесно. За целта пускайте вентилатора в банята и абсорбатора в кухнята за по-кратко време. Помнете, че те могат да изсмучат въздуха от цялото помещение за няколко минути.
 10. Настройте стайните термостати на колкото по-ниска температура комфорта позволява (20-22оС). Всеки градус е от значение.
 11. Уверете се, че термостатът е поставен на място, където ще измерва средната температура в стаята. Внимавайте да не е на слънце, в обсега на отоплителен уред, твърде високо, ниско или зад мебел.
 12. Намалете термостата с 2-6оС през нощта и когато не сте у дома.
 13. Когато очаквате гости, намалете термостата с 1-3оС. Всеки от нас е печка с постоянна температура 36оС.  А при консумацията на алкохолни напитки „вдигаме градуса“ и отделяме повече топлина.
 14. Проверявайте отоплителната система преди началото на всеки зимен сезон или се доверете на техник. Така ще сте сигурни, че работи възможно най-ефективно.
 15. Изключете отоплението в стаите, които не се ползват и дръжте вратите им затворени.
 16. Уверете се, че пред отоплителните уреди няма поставени мебели или завеси.

През летния сезон

 1. Ако поставяте климатик, изберете възможно най-сенчестото място. Директното слънчево греене ще затормози работата му и ще го направи по-енергоемък.
 2. Настройте термостата на колкото е възможно по-висока температура (24-26оС). Отново - всеки градус е от значение.
 3. Не охлаждайте стаите, които не ползвате, дръжте вратите им затворени.
 4. Използвайте изпарително (адиабатно) охлаждане, около 4 пъти по-ефективно е.
 5. Настройте вентилатора на климатика на по-ниски обороти.
 6. Ако строите нов дом и реновирате покрива, изберете по-светли нюанси за завършващата част. Светлите цветове отразяват по-силно слънчевите лъчи.
 7. През облачните дни, не пускайте климатика и оставете помещенията да се проветряват естествено.
 8. Спуснете завесите и щорите на огряваните от Слънцето прозорци.
 9. Използвайте енергоспестяващи щори.
 10. Поставете сенници и тенти на терасите и южните прозорци.
 11. Изнасянето на саксии с по-големи растения на южните тераси, също може да помогне за засенчване. Ако живеете в къща, засадете стратегически широколистни дървета от южната й страна, които да засенчват по-голяма част от нея през лятото.
 12. Не поставяйте уреди, които генерират топлина - като лампи и телевизори, под стайния термостат.
 13. Ако искате да се насладите на усещане за хладен бриз през нощта, изключете климатика, отворете вратата на терасата и прострете мокър чаршаф. При изпарението на водата, преминаващия през чаршафа въздух се охлажда и създава хладен комфорт.

 

Водно отопление

 

 1. Почиствайте и поддържайте изправността на печката или котела.
 2. Ако уредът е стар, можете да го изолирате с „кожух“, особено ако се намира в неотопляемо котелно или гараж. Не изолирайте нови уреди, това може да доведе до невалидност на гаранцията! Посъветвайте се с техник.
 3. Проверете навсякъде по тръбите и връзките за течове.
 4. Обезвъздушете системата или се доверете на техник.
 5. Затваряйте крана на водата, когато се бръснете, миете чиниите и винаги когато можете. Така ще спестите много топла вода.
 6. Намалете косумацията на топла вода през зимата, като убедите семейството си да взима душ, вместо вана в този период.

 

ДОМАКИНСТВО

 

Миене на чинии

 

 1. Поставете слънчев колектор за БГВ, също като изолацията това е надеждна инвестиция, която се изплаща бързо. Ако колекторът е целогодишен, би могъл да подпомага подгряването на бойлера и през зимата.
 2. Миенето на ръка е по-енергоемко от миенето в миялна. Иползвайте възможно най-кратката програма на миялната машина.
 3. Когато зареждате миялната уверете се, че нищо не препречва пътя на препарата и въртящите се перки, за да не се наложи да я пускате отново със същите съдове.
 4. Включвайте миялната само, когато е пълна.

 

Пране

 

 1. Използвайте най-кратката програма за пране и по възможност с по-ниска температура.
 2. Пускайте пералнята, когато е пълна, но не я претоварвайте с дрехи. Претоварената пералня има нужда от повече енергия.
 3. Пускайте предпране или обработвайте по-претенциозните петна предварително и след това използвайте късия цикъл.
 4. Използвайте топлината на работилата сушилня, като пуснете две пранета едно след друго.
 5. Изкарайте дрехите от сушилнята веднага, след като цикъла приключи. Така няма да им оставите време да се намачкат и гладенето ще отнеме по-малко време. 
 6. Почиствайте въздушните филтърчета на сушилните преди/след всяка употреба.
 7. Сушете дрехите с еднакво тегло заедно.
 8. Не пресушавайте прането. Ще спестите енергия, ще е по-лесно за гладене и няма да има опасност да се повреди.
 9. Уверете се, че сушилнята е на място, където има възможност да смуче и да нагнетява въздух свободно.
 10. Когато гладите започнете с тъканите, които имат нужда от по-ниска температура. Така ще дадете време на ютията да се затопли.
 11. По възможност гладете повече дрехи наведнъж.

Хладилници

 1. Не настройвайте хладилника на най-ниска степен на изстудяване, изберете някоя от по-средните стойности.
 2. Ако хладилникът не е No Frost не оставяйте камерата да се „заскрежи“ с повече от ½ см.
 3. Можете да почистите връзките на кондензатора (поставени в долната задна част на хладилника) с прахосмукачка, така ще улесните трансфера на топлина.
 4. При всяко отваряне на вратата на хладилника, студеният въздух излиза навън. Не оставяйте вратата отворена за дълго време и взимайте повече продукти наведнъж.
 5. Не оставяйте незатворени течности в хладилника. Те не само имат свойството да абсорбират нежелани миризми, но и да отдадат изпарения и да окажат влияние на работата на компресора.
 6. Оставете топлите съдове да се охладят, преди да ги поставите в хладилника.
 7. Хладилниците работят най-ефективно, когато са пълни. Поставете шише с вода в хладилника, когато не е пълен, за да подпомогнете работата му.
 8. Оставяйте малко място между продуктите, за да може въздуха да циркулира свободно.
 9. Проверете уплътнението на вратата с помощта на хартиено листче. Ако можете да го издърпате лесно при затворена врата, то уплътненията са за подмяна.
 10. Фризерите, отварящи се като ракли, са по-ефективни от изправените модели, защото губят по-малко студен въздух при отваряне.
 11. Инсталирайте хладилника далеч от готварската печка или други излъчващи топлина уреди.
 12. Опитайте преди да отидете на почивка, да махнете продуктите с кратък срок на годност и поставете хладилника на по-лек режим.
 13. Изберете хладилник, който да побира точно това, от което се нуждае цялото семейство.  По-голям хладилник = повече потребена енергия.
 14. Когато купувате нов хладилник, следете той да има сертификат за висок енергиен клас.

 

Готвене

 1. Когато готвите ползвайте този котлон, който най-точно съвпада с диаметъра на тенджерата или тигана. Така ще предотвратите загубата на енергия.
 2. Спестете енергия от подгряване на фурната, следвайки правилото: Всяка храна, чието готвене отнема повече от час, може да бъде сложена в студена фурна.
 3. Измервайте точно водата, от която имате нужда за готвенето, за да не топлите излишно количество.
 4. Гозбите, готвени със затворен капак, се готвят по-бързо и по-ефективно.
 5. Можете да спестите енергия, като планирате преди да сготвите замразени храни. Извадете храната от фризера предната вечер и я оставете да се размрази в хладилника. По този начин помагате на хладилника да консумира по-малко енергия.
 6. По-ефективно е да се сготви ястие на фурна без тя да се отваря, отколкото такова с няколко поредни добавки и заливки. Това се дължи на добрата изолация на фурната, която се нарушава при отваряне.
 7. Колкото по-чисти са дъната на тенджерите и тиганите, контактуващи с котлоните, топлкова по-добре ще отразят топлинните лъчи и толкова по-бързо ще се затоплят.
 8. Не поставяйте алуминиево фолио по вътрешните страни на фурната, това намаля ефективността й.
 9. Когато готвите малки количества ползвайте малки готварски уреди като ел.тиган и др. Те се нуждаят от до 3 пъти по-малко енергия.
 10. Поглеждате ли, значи не готвите! При всяко отваряне на фурната, тя губи от 50 до 100оС от температурата си.
 11. В тенджерите под налягане храната се приготвя около 3 пъти по-бързо.
 12. Поставете решетката на правилната височина преди да пуснете фурната. Правейки го след това, не само губите топлина, но и рискувате да се изгорите.
 13. Правете тестените изделия в по-големи партиди.
 14. Използването на микровълнова може да спести до 75% енергия при приготвянето на някои храни.
 15. Фурната се чисти по-лесно, когато е топла – използвайте остатъчната топлина след готвене.
 16. Ястия, изискващи различна температура на печене с диапазон до 25оС, могат да бъдат готвени едновременно без това да се отрази на вкусовите им качества.
 17. Не изполвайте фурната, за да стоплите кухнята, не е ефективно и е опасно.
 18. За всички ястия изискващи готвене повече от 45мин. можете да изключите фурната 10мин, преди оставащото време. Фурната ще задържи температурата си, стига да не я отваряте.
 19. Можете да намалите фурната с 20оС, когато приготвяте ястия в керамични или стъклени съдове. Тези материали задържат по-добре топлината, затова с тях е нужна по-малко енергия.

 

Осветление

 1. Компактните луминисцентни крушки използват ¼ от енергията в сравнение със старите крушки с нажежаема жичка и имат по-дълъг живот.
 2. При смяна на всички стари крушки с нови, сметките за ел.енергия могат да намалеят с до 6-10лв на месец.
 3. Не включвайте и изключвайте енергоспестяващите крушки твърде често, това скъсява живота им.
 4. Стая боядисана в светли цветове се нуждае от по-малко светлина, от стая боядисана в тъмни, тъй като светлите цветове отразяват светлината по-добре.
 5. Обърнете внимание и на полюлеите, избирайте такива, които разпръскват повече светлина.
 6. Когато купувате крушки помнете, че ватовете показват само колко енергия ползват те, за да работят. Количеството светлина, която произвеждат се измерва в лумени. Сравнете лумените и ватовете, за да сте сигурни за какво плащате.
 7. Флуоресцентните лампи отдават повече лумени на ват и имат с 10 до 15 пъти по-дълъг живот от обикновените крушки.
 8. Поставете детектор за светлина или таймер на външното осветление, за да сте сигурни, че не сте забравили да го изключите през деня.
 9. Използвайте градински и външни лампи с фотоволтаик, захранвани директно от слънцето.
 10. Не оставяйте осветлението включено там, където не се ползва. Това важи особено през лятото, защото крушките освен светлина отделят и топлина.

Още няколко идеи

 1. Не поставяйте отоплително и охлаждащо устройство едно до друго. Всяко кара другото да работи по-неефективно.
 2. Ако казанчето в тоалетната е старо и не може да се регулира поставете в него една двулитрова пластмасова бутилка пълна с вода. Всеки път щом пускате водата ще спестявате 2 литра вода.
 3. Сешоарите използват енергия, колкото един тостер и се ползват по-дълго време. Ползвайте ги по-кратко време, ефективно е и предотвратява повреждане на косата.
 4. Много от хората, които имат басейни, включват филтриращата система прекалено често. Проверете коя честота е най-оптимална и сложете таймер на системата.
 5. Изключвайте телевизора, когато никой не гледа.   
 6. Използвайте слънчеви преносими зарядни за телефон и други малки устройства.

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
 • Все още няма коментари
Върни До Горе