Език & Валута:
BG / BGN
Език
Валута
  • USD
  • EUR
  • BGN
0
Език & Валута:
BG / BGN
Език
Валута
  • USD
  • EUR
  • BGN
  •    

Закупете продукт с кредит "Енергийна ефективност" с право на безвъзмездна помощ

Дата: 2011-09-16

Нови 54 млн. евро дават банките за енергоспестяване.

Кредит Енергийна ефективност

 

Кредитите се изплащат до 7 години, безвъзмездната помощ стига до 35% от стойността на ремонтите.

Голяма част от продуктите, които онлайн магазин "Пестим енергия" предлага, могат да бъдат закупени с кредит "Енергийна ефективност". На ваше разположение сме за повече информация!

 

 

Програмата за енергийна ефективност REECL продължава с нови 54 милиона евро на разположение на домакинствата и с разширен обхват на подобренията, които те могат да направят в жилищата си с отпуснатите средства.

След успешната реализация на първия етап (2005 – 2009 г.), когато над 28 000 домакинства усвоиха около 50 млн. евро и сега икономисват годишно 124 250 МВтч енергия, Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) продължава започнатото. 40 млн. евро е кредитната линия, която банката отпуска за България. Парите ще се разпределят от партньорите ПроКредит Банк и Райфайзенбанк. Към всеки кредит ще се ползва и безвъзмездна помощ – до 20% от стойността на проекта за индивидуални клиенти, до 30% за групови и до 35%, когато проектът обхваща цялата сграда. За тази цел 14 млн. евро идват от фонда „Козлодуй”,  създаден през 2000 година със средства от ЕК и 10 европейски държави в подкрепа на енергийната ефективност на българските домакинства при извеждането от експлоатация на малките блокове на АЕЦ „Козлодуй”.

Целта е по-висок стандарт на живот за отделните потребители и постигане на общоевропейските цели за устойчиво развитие за страната ни, посочи ресорният заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при представянето на програмата. С тази инвестиция българските домакинства ще намалят потреблението на енергия, ще създадат в дома си повече комфорт и, разбира се, ще намалят сметките си за енергия, допълни директорът на ЕБВР за България Даниел Берг.

REECL и програмата за саниране по ОП „Регионално развитие” няма да се конкурират, а ще се допълват, увери Добрев. По думите му  програмата на Европейската банка е по-гъвкава и дава възможност парите да се ползват както за цял жилищен блок, така и само за един апартамент. Освен това, не е необходима собствена сума, защото банката финансира целия проект (по „Регионално развитие” всеки собственик осигурява половината от стойността на проекта).

„Представете си, че теглите кредит, за да подмените дограмата си. Няма нужда да вадите готови пари от джоба си, за 7 години разходите за лихви са около 700 лева. В края на този период ще сте върнали парите на банката, а още от първата година ще спестявате по 300 лева от сметката за отопление”, даде пример изпълнителният директор на Райфайзенбанк Момчил Андреев. Но кредитът може да се изплати и за 6 месеца, тогава ефективността е още по-голяма, добави той.

Една от основните трудности в усвояването на парите по REECL е споразумяването на съкооператорите в големите жилищни блокове до достигането на общ проект, при който безвъзмездната помощ е най-голяма. „Ние можем да сключим индивидуални договори с домакинствата, готови да изплащат заема без уговорки, и да изпратим наши консултанти, за да разговарят със съседите им, които нямат тази възможност”, каза управителят на ПроКредит Банк, Румяна Тодорова.