Език & Валута:
BG / BGN
Език
Валута
  • USD
  • EUR
  • BGN
0
Език & Валута:
BG / BGN
Език
Валута
  • USD
  • EUR
  • BGN
  •    

Подмяна на отоплителна инсталация в жилищна сграда

Дата: 2014-02-05

По повод запитване за възможностите за подмяна на отоплителната инсталация в 14-етажна жилищна сграда в центъра на София, сп. ТД Инсталации и специализирания портал за ОВК HVAC-Bulgaria инициираха дискусия сред фирмите от ОВК бранша у нас. В следващите редове може да прочетете становището на Пестим енергия ООД „за и против” централната топлофикация в градовете, както и алтернативите за отопление и БГВ с по-енергийноефективни инсталации.

 

Фирма Пестим Енергия:

 

Нашето предложение се базира на използването на панелите InfraHEAT.

Централното топлозахранване е много добър и икономичен вариант, ако вътрешно отоплителната инсталация е направена така, че всеки собственик на жилище да може да контролира параметрите и количеството на получаваната топлоенергия и разбира се, да плаща само това, което е използвал.Този вариант е възможен, ако щранг схемата е с добре изолирани вертикални клонове и захранването на всеки е индивидуално, най-добре с апартаментни абонатни станции. Разбира се, отоплителната инсталация във всяко жилище трябва да е с хоризонтална тръбна мрежа.

За съществуващи сгради с вертикални щрангове, преминаващи през всяко помещение, преработката на отоплителната инсталация е скъпо и много често, поради необходимостта от съобразяване с всички собственици на апартаменти – невъзможно решение.

Затова няма да разглеждаме варианти с общ топлоизточник, които налагат ползването на вътрешно отоплителна инсталация с общи части. Независимо колко е икономичен той (било то котел на пелети, биомаса, костилки, черупки, въглища, газ или ще се разчита на термопомпена уредба), проблемите са заложени в самия начин на топлоподаване към отделните жилища.

Нашето предложение се базира на използването на панелите InfraHEAT. Много хора вече лично са се убедили, че електрическото отопление може да бъде не само най-удобно и ефективно, но и икономично. Самият начин на отопление - чрез топлинни лъчи, разпределящи се равномерно в цялата стая, осигурява здравословен микроклимат в помещението и усещане за приятна, „мека” топлина. Точно както слънчевите лъчи затоплят земната повърхност, а тя затопля въздуха, така и топлинните лъчи от панела /дълговълнови!/ затоплят стените, пода, тавана и те от своя страна затоплят въздуха. Стените винаги са по-топли от въздуха. Той остава свеж, приятен за дишане, а човек се чувства комфортно, защото топлообменът между неговото тяло и околните стени е в нормални граници. Няма условия за образуване на конденз и мухъл!

Отоплителните уреди InfraHEAT не заемат място. Може да се монтират на тавана или на стената. Всеки може да избира между стандартните с рамка, черните и белите стъклени или огледални.

Тези отоплителни уреди могат да бъдат прецизно регулирани по мощност и време – да се отоплява само когато и където е необходимо и до точно зададена температура. Управлението на този процес може да е с индивидуални дигитални термостати. Това е по-достъпния като цена вариант. Управлението може да бъде и чрез система от „интелигентни“ електронни устройства. Освен че могат да бъдат предварително програмирани за всеки час от денонощието и за всеки ден от седмицата напред, за поддържане на максимална и минимална температура, те получават и обработват информация от въздушни и вградени в стените сензори. В резултат на всичко това отоплението се включва само до постигане на предварително зададените параметри, били те температура на въздуха в помещенията или температура на стените. Цената на „интелигентния” вариант за управление е такава, че е оправдана за по-големи жилища.

Залагането на InfraHEAT панелите позволява индивидуален подход към всеки отделен собственик на жилище. Не се налага да се съгласуват решенията на хора с различно виждане, различни финансови възможности, различни нужди. Решават се комплексно всички проблеми – всеки ползва колкото и когато иска, сметките за отопление са минимизирани.

За да бъдат сметките за отопление възможно най-ниски, задължително е да се вземат мерки за топлоизолация, както на външните стени, така и на междуетажните плочи, за да се осигури независимост на всяко жилище. Не трябва да се допуска „изтичане” на топлина нито навън, нито към съседните апартаменти. Препоръчваме използването на термокерамични покрития вместо латекс за таваните и външните стени /от вътрешна страна/. По същия начин е добре да се направят и стените, граничещи със стълбищната клетка или със съседни жилища, за които се знае, че не се отопляват.

За сигуряване на топла вода за битови нужди залагаме на слънцето, разбира се. По-конкретно на системите COMPACT, които съчетават предимствата на термосифонните и помпените системи. С минимална инвестиция може да се подсигури необходимата топла вода. Ако съществуващата инсталация за БГВ е в добро състояние, произведената от слънчевата система гореща вода ще се насочва директно към нея, през смесителни вентили, за да се избегне опасността от изгаряне от една страна /тeмпературата е над 80 °C/, а от друга – да се осигури една и съща температура за водата към отделните консуматори. Плащането на топлата вода /ако слънчевата система се направи с кредит Енергийна ефективност, месечната вноска към банката ще определя цената на кубичен метър топла вода; консумацията на вода ще се отчита с водомери, като отчитането на използваната вода ще е достатъчно точно, защото температурата на входящата вода ще е с една и съща.

Примерни суми, необходими за инвестиране – за отопление 1200/3600 лв./ап., за БГВ – 500-550/1740 лв./ап.