Филтри

КАТЕГОРИИ

 

Когенерация?! Има ли почва у нас?

Дата: 02 Дек 2009

Когенерация

 

Пестим енергия участва в международен семинар на тема финансиране на когенерационни проекти, организиран в Агенцията по енергийна ефективност (АЕЕ) по инициатива на неправителствената организация "Коген-България" и европейската асоциация "Коген-Европа". На семинара бяха обсъдени различни национални, европейски и международни програми за насърчаване на енергийната ефективност.

Когенерация?! Има ли почва у нас?

Внедряването на когенерационни системи (комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия) са една от мерките за енергоспестяване.  Фиона Ридок, изпълнителен директор на "Коген Европа", посочи, че България има голям потенциал за изграждане на когенерации. Когенерационни модули могат да спестят средства на болници, социални заведения, производствени предприятия и др. За по-големи проекти (осигуряване на топла вода и електричество на цели квартали / градове) България има голямото предимство, че има вече изградени регионални мрежи от тръбопроводи за топла вода (“district heating”), които, своеобразно обновени, могат да бъдат използвани заедно с когенератори.

Валентина Узунова, изпълнителен директор на „Коген-България”, обърна внимание, че за когенерационните проекти е от съществено значение да се изготвят предварителна оценка, предпроектно проучване и избор на система, и работен проект. Това е нужно, за да се провери дали този вид отопление/доставка на електричество е приложимо и рентабилно в съответния случай и за да се избере оптималното решение.

Мощности

Към момента в Европейския съюз са инсталирани когенерационни инсталации с обща електрическа мощност 97.7 GWe. Според експертни оценки потенциалът за нови инсталации възлиза на 122 GWe. Това би намалило въглеродните емисии с мин. 20 mton CO2 на година.

В България, както се вижда на графиката, потенциалът (технически и финансов) за изграждане на нови когенерационни системи до 2020 година се равнява на 4.61 GWe. Инсталираните до момента мощности са 1.31 GWe.

Когенерация

 

Известни сгради, използващи когенерационни системи:

  • Berlaymont – Дирекция на Европейската комисия, Брюксел, Белгия
  • Bundestag -  Парламентът на Германия, Берлин
  • Buckingham Palace - Бъкингамският дворец, Великобритания
  • La Défense - Модерен парижки квартал, Франция

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари
Върни До Горе